• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۲۴۲۶۲۲۳
تاریخ انتشار: ۲۵ ارديبهشت ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۲
آبادان » اقتصادی
گزارش مکتوب

قاچاق گندم، سناریوی جدید جنگ اقتصادی  

قاچاق گندم سناریوی جدید دشمن در جنگ اقتصادی است.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، تجارت کثیف، این نامی است که رییس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان بر کار دلالان گندم گذاشته است.   

نامی که چیزی نگذشت تا بر سر زبانها بیفتد و همه را برای پی بردن به موضوع کنجکاو کند.

خرمشهر در مسیر کشت روز افزون گندم   

صدای گنجشکانِ مست از دانه های طلا در گندم زار پیچیده؛ در میان جیک جیک پرشورشان صدای رونق تولید محصول شنیده می شود.

قاچاق گندم ، سناریوی جدید جنگ اقتصادی  امسال هم مانند سالهای گذشته در استان و بویژه خرمشهر کشاورزان گندم کاشتند، کمی دورتر که می ایستم پرتویی طلایی از نور خورشید در برخورد با خوشه های گندم ذرات طلایی را به فضا می پاشد و این چیزی جز همت بلند کشاورزان در مبارزه با خشکسالی های گذشته نیست.

محمد مطرودی کمی آنطرف تر ایستاده و با کشاورزان از دغدغه هایشان می گوید: پاییز امسال آسمان دست و دل بازی کرده و گندمکاران در خرمشهر 11 هزار هکتار را کشت کردند.

خودم را به جمع آنها می رسانم، این مسئول جهاد کشاورزی می گوید: پیش بینی کرده بودیم امسال 30 هزار تن از این محصول استراتژیک برداشت شود اما...

سیلاب و خسارت به گندم زار

به اما که می رسد انگار زمزمه های ورود آب به کشتزارها، باز برای کشاورزان تازه می شود امسال بر خلاف سالهای گذشته باران بیشتر و شدیدتر بارید، داستان خیسی سیل همه جا را فراگرفت.قاچاق گندم ، سناریوی جدید جنگ اقتصادی  

طوری که مطرودی میزان خسارت به 9 هزار هکتار گندم زار و 150 هکتار مزارع جو را تصدیق می کند و می گوید: سیل روی عملکرد 800 هکتاراز اراضی هم تاثیر گذاشته همین امر تولید گندم را تا 30 درصد کاهش داده است.   

حالا اما کشاورزان شاکر نعمت پروردگارند و در حال برداشت دانه های طلایی که زمین برایشان به ارمغان آورده.

از اقدام دولت برای خرید گندم های بی کیفیت تا کمک به کشاورزان برای برداشت گندمزارهای آب گرفته با کمباین برنج.

شلمچه زنده شد

به یمن تلاش جهاد نصر، طرح 550 هزار هکتاری هم امسال به ثمر نشست و کشاورزان 18 روستای شلمچه موفق شدند برای نخستین بار از سطح هزار هکتار اراضی که کشت کردند گندم خود را برداشت کنند.   

گندم کاران روستاهای مرزی در غرب کارون تاکنون از هر هکتار 3 تن گندم و حدود یک تن جو برداشت می کنند و این روند رو به افزایش است.

قاچاق گندم ، سناریوی جدید جنگ اقتصادی  

حالا خرمشهر 40 هزار هکتار اراضی قابل کشت و 120 بهره بردار دارد.

نقش بهای خرید تضمینی گندم

دولت باز هم تضمینی گندم را از کشاورزان می خرد اما آبان امسال که شورای اقتصاد نرخ تضمینی خرید گندم را اعلام کرد بحث های زیادی بالا گرفت،چون این رقم هیچ سنخیتی با تورم موجود نداشت، با این حال امسال پول گندم را نقدا پرداخت می کند، حداقل 70 – 80 درصد مبلغ را یکروزه به حساب کشاورزان واریز می کند اما درد اصلی، مبلغ گندم در هر کیلوگرم است، دولت گندم را هر کیلو 1700 تومان از کشاورز خریداری می کند، آنهم گندم درجه یک را.

قاچاق گندم ، سناریوی جدید جنگ اقتصادی  شیخ تمیم از گندم کاران منطقه اما از این مبلغ گلایه دارد. او با سالها تجربه می افزاید: این پول کفاف هزینه هایم برای کشت گندم را نمی دهد، دولت آن را به مبلغی می خرد که ما بیشتر از اینها هزینه می کنیم.  

شاکر کشاورز دیگری است که می گوید: دولت گندم درجه یک را می خرد و گندم درجه 2 را پس می فرستد.

نواختن زنگ خطر قاچاق گندم

حاج باقر اما متذکر خطر دیگری می شود: اینکه دلالان گندم را حداقل دو برابر بیشتر از دولت می خرند و این بسیار خطر ناک است.  

وی زنگ خطری را به صدا درآورد که صدایش این روزها در همه جا پیچیده،

زنگ خطری که پیشتر از اینها گوش زد شده بود اما گویا گوش شنوایی برای شنیدنش پیدا نشد.

همان تجارت کثیفی که چنگلوایی (رییس سازمان جهاد کشاورزی استان) از آن بعنوان راهی در راستای تخلیه ذخایر مواد غذایی یاد کرد.  

قاچاق گندم ، سناریوی جدید جنگ اقتصادی  چنگلوایی در برنامه زنده گفته بود: این خطر از بهمن ماه خودنمایی کرده و مشخص است سود جویان در پی آن هستند تا گندم را از چرخه خرید دولت خارج کنند.

حتی خبرهایی موثق وجود دارد که قاچاقچیان گندم با انتقال ذخایر گندم به خارج از کشور طرح امحاء این محصول استراتژیک را دنبال می کنند.   

این یعنی استراتژی جدید دشمن در جنگ اقتصادی

خطری که البته غیر قابل پیش بینی هم نبوده: هشدارهای جدی که از هر طرف رسانه ای شد ولی آیا شنیده شد یا نه؟       

تعیین بهای تضمینی خرید گندم 

ابتدای اسفند سال گذشته بود که ۲۲۷ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در بیانیه ای خطاب به رئیس‌جمهور نسبت به قاچاق گندم هشدار داده بودند.

وکلای ملت در این بیانیه متذکر شدند: در سال‌های ۹۶ و ۹۷ که افزایش قیمت خرید گندم ناچیز بود نتیجه ای جز قاچاق گندم به دیگر کشورها و خروج میلیون‌ها دلار ارز از کشور بابت جبران خسارت نداشت.

نمایندگان لزوم تعیین نرخ ۲۰۰۰ تومان برای خرید تضمینی گندم را ضروری دانسته بودند .

هاشمی رئیس انجمن گند‌م‌کاران کشور هم دهم آذر 97 با استناد به برآوردهای کارشناسی بنیاد ملی گندم ایران هزینه تولید یک کیلو از شروع مرحله کاشت و داشت تا تحویل به مراکز خرید را یک‌هزار و 900 تومان برای گندم دیم و یک ‌هزار و 700 تومان برای گندم آبی عنوان کرده است .

و البته بسیاری نظرات کارشناسی دیگر...

حلقه مفقوده

تعیین نرخ ناچیز برای خرید گندم از سوی دولت، بدون توجه به نرخ تورم یک حلقه مفقوده جلوگیری از زنجیره قاچاق است در حالی که بر اساس تبصره ۶ قانون خرید تضمینی محصولات کشاورزی دولت موظف است نرخ تضمینی خرید محصولات را پیش از شروع فصل کشت به گونه‌ای تعیین کند که میزان افزایش هیچ گاه از تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی کمتر نباشد اما متاسفانه در سال‌های اخیر به دلایل مختلف این قانون مورد توجه قرار نگرفته است.

حالا تعیین نشدن بهای منطقی گندم از سوی دولت، پای دلالان و پیشنهادات وسوسه انگیزشان را به زمینهای کشاورزی باز کرده.  

دلالانی که برخی قصد دارند با ذخیره بذر در زمان مقرر روی قیمت آن تاثیر گذارند و با سود جویی بازار بذر را به نفع جیب خود تمام کنند.

قاچاق گندم ، سناریوی جدید جنگ اقتصادی  

از طرفی هم این حلقه مفقوده زمینه را برای برخی دیگر فراهم کرده ، همانهایی که با تکرار تجربه قاچاقِ دام و سوء استفاده از تفاوت بهای گندم در ایران و کشورهای همسایه به قول اسدی عضو شورای مرکزی خانه کشاورز در کمین نشسته اند تا آن را به آن سوی مرز‌ها قاچاق کنند.  

به گفته مسئولان و کارشناسان اقتصادی، این دلالان سناریوی تخلیه ذخیره غذایی کشور را به قیمت امحاء آن در خارج از مرزها دنبال می کنند.

اما آنچه مهم است هوشیاری کشاورزانِ با غیرتی است که حتی با بهای پیشنهاد شده حاضر به فروش محصول به دلالان و قاچاقچیان نشده اند.

دولت هم باید با تعیین نرخ منصفانه خرید تضمینی این محصول استراتژیک که نقش مهمی در سفره خانواده ها دارد دست دلالان و سود جویان را کوتاه کند تا حتی با بهانه های این چنین سبب خروج گندم و ارز فراوان از کشور نشوند و در عین حال از خسارات فراوان جلوگیری کنند.

نویسنده: خدیجه تقیان 

 

بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
سهیلا منصوریان: آماده‌ایم و فردا برای فینال می‌جنگم
افلاکی: مردم ایران لایق خوش رنگ‌ترین مدال‌ها هستند
بیش از ۴۷۰ هزار اتباع غیر مجاز در تهران خودجوش مراجعه کردند
پیش بینی بارش باران در نواحی شمالی سمنان
فشارهای مردمی مسئولان را برای حل مشکلات زیرساختی پردیس به میدان آورد
گلباران مزار شهدای فیروزکوه با حضور دانش‌آموزان آینده‌ساز
رقابت سهیلا منصوریان در نیمه نهایی ششمین دوره بازی‌های هم‌بستگی اسلامی ۲۰۲۵
حضور تمامی کشور‌های حوزه خزر در اجلاس استانداران قطعی شد
عمارت کلاه فرنگی کاربری فرهنگی خواهد داشت
درخشش بوکسورهای خردسال قمی در رقابت های کشوری
نشست تنش آبی و برق آذربایجان شرقی با حضور وزیر نیرو
آغاز عملیات ایمن‌سازی سه‌راهی حادثه‌خیز آیدانه در محور چالدران – خوی
معاون رئیس‌جمهور: لزوم تدوین طرح جامع گردشگری برای روستای تاریخی حسنلو
انتصاب سرپرست جدید مدیریت صدا اداره کل صداوسیمای کیش
خوی یک شهر تاریخی با ریشه‌های فرهنگی غنی است
پرواز هواپیمای بارورسازی ابر‌ها بر فراز حوضه آبریز دریاچه ارومیه 
طرح اصلاح دور برگردان‌های مسیر مسکن مهر کهک در بسته «به کسی برنخوره»
تجهیزات خدمات شهری ملکشاهی؛ به روزرسانی شد
آغاز دومین مرحله بهسازی مسیر گردشگری باغ فین کاشان
بسته خبر‌های کوتاه ۲۴ آبان ۱۴۰۴
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
استقبال از شناگر شیرازی تاریخ‌ساز کشور در فرودگاه شیراز
بارش باران در برخی از مناطق خوزستان
میدری: شیوه جدید کالابرگ از آذرماه اجرایی می‌شود
بارش باران با ورود سامانه بارشی به کشور
برگزاری قرعه کشی فروش فوق العاده سایپا
نیروی دریایی سپاه پاسداران یک نفتکش را توقیف کرد
با پیروزی مقاومت؛ عراق در آستانه استقلال بیشتر
انتصاب سرپرست جدید شهرداری اهواز
نتایج قرعه‌کشی سایپا فردا اعلام می‌شود
انتخاب کریدور ریلی چابهار- زاهدان- بیرجند به عنوان طرح پیشران وزارت راه و شهرسازی
اردوهای دانش‌آموزی؛ اوج نشاط و ثبت زیباترین خاطرات
کتاب مهربان ترین وفراموش شده ترین دوست در قفسه ها
پیرغلام حسینی لرستان چهره برتر کشور شد
هوشمند سازی دوربین‌های ثبت تخلفات در زنجان
هوای اصفهان برمدار قرمز آلودگی
اجرای طرح تعریض آزادراه کرج قزوین  (۳ نظر)
اطلاعیه کارگروه شرایط اضطرار آلودگی هوای استان مرکزی  (۳ نظر)
نیروی دریایی سپاه پاسداران یک نفتکش را توقیف کرد  (۲ نظر)
رفاهیات در فیش‌های حقوقی بازنشستگان، مشمول کسور نمی‌شود  (۲ نظر)
اجرای ۳۰ برنامه برای ترویج کتابخوانی در مازندران  (۲ نظر)
گروسی: ایران دسترسی به سایتهای غیرهدف را فراهم کرده است  (۱ نظر)
تجدید دیدار استاد و دانشجویان پس از ۳۴ سال در مشهد  (۱ نظر)
موافقت وزیر کشور با استعفای شهردار اهواز  (۱ نظر)
دشمن را در صورت هرگونه خطا به زانو درخواهیم آورد  (۱ نظر)
رد ادعا‌های بی‌اساس گروه ۷ در رابطه با جمهوری اسلامی ایران  (۱ نظر)
درخواست آیت‌الله جوادی آملی از عموم مردم برای خواندن نماز باران  (۱ نظر)
ولایتی: آینده‌ای روشن در انتظار ایران و عراق است  (۱ نظر)
تمدید نمایش آیینی محرمانه در اصفهان  (۱ نظر)
طرح‌های پیشگیرانه انتظامی جدی پیگیری و اجرایی می‌شود  (۱ نظر)
افتتاح طرح‌های نوین گردشگری در هفته کیش  (۱ نظر)